Vyplývá to ze zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (Efsa) za rok 2015. Ze zprávy vyplývá, že pesticidy byly nalezeny ve 47 procentech kontrolovaných konvenčních potravin v EU, Norsku a Islandu. V případě biopotravin byl podíl jen 14 procent.
Jak uvádí německý deník taz, detekované množství pesticidů v potravinách bylo minimální. Pouze 0,7 procenta kontrolovaných biopotravin a 2,9 procenta konvenčních potravin překročilo povolené maximální hodnoty. Úřad celkově kontroloval 85 000 výrobků, z nich 5 300 tvořily produkty ekologického zemědělství – biopotraviny. Pouze 3 procenta kontrolovaných biopotravin obsahovala zbytky více než 1 pesticidu. Průměr u všech zkoumaných potravin byl 28 procent.
Největší rozdíly byly zjištěny mezi bio a konvenčními ořechy a ovocem: rezidua pesticidů byly zjištěny u 14 procent biopotravin a u 67 procent konvenčních potravin.
Německá agentura na ochranu spotřebitele zveřejnila výsledky jen za Německo. Z nich vyplývá, že 65 procent všech zkoumaných biopotravin bylo prostých jakýchkoli zbytků pesticidů, u konvenčních potravin to bylo jen 37 procent.
Kontaktujte nás:
Iva Vrkočová
AGRI-food manažer
e-mail: iva.vrkocova@cz.bureauveritas.com
telefon: +420 210 088 247
mobil: 731 61163
Inka Bílková
Manažer pro operativu
e-mail: inka.bilkova@cz.bureauveritas.com